top of page

טיפול נפשי מקוון

טיפול מקוון הוא טיפול נפשי הניתן באמצעות שיחת וידאו אונליין ולא באופן המסורתי של פגישה ממשית, אך למעשה גם כאן יש פנים אל פנים. החשש של אנשים רבים ברור, אבל טיפול מסוג זה היה עוד נפוץ לפני הקורונה, וכיום הציבור הרחב כבר מכיר והתרגל לאפשרות. טיפול נפשי אונליין גם מחזיק ביתרונות רבים, ומבחינה מחקרית יעילותו נמצאה זהה לטיפול פרונטלי במענה לקשיים רבים, והוא אכן יעיל בהפחתת מצוקה נפשית.

בנוסף, לא רק בימים של וירוס עולמי או שהמדינה במלחמה, גם בשגרה אנשים רבים מתקשים למצוא את הזמן לדאוג לעצמם בתוך כל העומס של החיים והעבודה. בטיפול מקוון טמונות יתרונות רבים בגמישות בזמן כך שקל יותר לתאם פגישה, לצד החיסכון בזמני הנסיעה והעלויות הכרוכות בכך.

 

טיפול מקוון מתגבר גם על אתגרים של מרחק גיאוגרפי ובכך אפשר גם להעניק טיפול לישראלים בחו"ל שמחפשים מטפל שדובר את השפה ומכיר את התרבות שלהם, או כאלה שגרים בארץ עם קושי בניידות או מחפשים טיפול מסוג ספציפי כמו EMDR שפחות נפוץ.

מניסיוני, הנה הדברים החשובים שיש להקפיד עליהם כדי שזה יעבוד כמו שצריך והמפגש יהיה נעים ומאפשר משמעות:

היערכות

לפני כל פגישה הגיעו למחשב עשר דקות לפני. תראו שהמחשב לא מדבר עם "מרפי" ודווקא עכשיו צריך להתחיל איזה עדכון או מתעכב על טעינה איטית במיוחד. עדיף לפתוח את הקישור לשיחה מראש ולהגיע בראש שקט.

יצירת מסגרת 

כדאי ליצר שיגרה כך שהטיפול יתקיים ביום ושעה קבועה, וגם באותו המקום כמה שאפשר.

הדבר תורם למסגרת יציבה ותחושה מוכרת ונינוחה, ונבנה רצף המאפשר להגיע ליעילות רבה יותר בטיפול.

להרגיש בנוח 

כדאי לבחור לעשות את השיחה בפינת ישיבה נוחה או שולחן עבודה, ולבחון בטרם הפגישה מה הרקע שיצולם מאחוריכם כדי שתרגישו עמו בנוח.

אין צורך בטשטוש רקע, באותנטיות דווקא מסייעת.

ניתן לעשות שהתמונה שלכם תהיה קטנה יותר כך שתהיו מרוכזים בשיחה איתי ולא תהיו מוסחים מהמראה שלכם במצלמה.

מרחב לעצמך

חשוב שלמטופל/ת תהיה פרטיות במהלך השיחה, להיות במקום בבית שהוא שקט ולא צפויות בו הפרעות, וללא אדם קרוב שנמצא ליד. 

כדאי לדאוג לכוס מים ליד, ואפשר להתרווח.

קליטת אינטרנט

שיחת וידאו אונליין היא דבר הדורש קליטה טובה של אינטרנט. מומלץ להיות בקרבת הראוטר ואם בכלל רוצים להינות מאינטרנט מהיר אין כמו החיבור בכבל רשת מהראוטר היישר למחשב, ללא צורך ב-wifi. מומלץ.

הסחי דעת

מעבר לכך שמומלץ ליידע את סביבתכם שלא להפריע במהלך השיחה, רצוי לשים את הטלפון על שקט ובצד, לסגור ווצאפ במחשב והתראות שונות כך שהריכוז ישמר, ולא יהיו מסיחי דעת שקופצים ללא הקשר לשיחה ופוגעים באינטימיות ובחוט המחשבה.

הידעת ?

טיפול בדיכאון, חרדה, פוסט טראומה, ומגוון מצוקות נפשיות שונות נמצאו יעילות בטיפול פסיכולוגי מקוון בהשוואה לטיפול פרונטלי פנים אל פנים, הן בהקשר לגודל ההשפעה, משך ההשפעה החיובית והיכולת לשמור עליה לאורך זמן.

Barak, A., Hen, L., Boniel-Nissim, M., & Shapira, N. (2008). A comprehensive review and a meta-analysis of the effectiveness of Internet-based psychotherapeutic interventions. Journal of Technology in Human Services, 26(2-4), 109– 160.

Kambeitz-Ilankovic, L., Rzayeva, U., Völkel, L. et al. A systematic review of digital and face-to-face cognitive behavioral therapy for depression. npj Digit. Med. 5, 144 (2022).

Lenferink, L. I. M., Meyerbröker, K., & Boelen, P. A. (2020). PTSD treatment in times of COVID-19: A systematic review of the effects of online EMDR. Psychiatry research, 293, 113438.

Rinaldo, L. P., Castelli, P., Rosa, C. L., Zucchi, T., & Onofri, A. (2021). COVID-19, isolation, quarantine: On the efficacy of internet-based eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) and cognitive-behavioral therapy (CBT) for ongoing trauma. Brain Sciences, 11(5), 579.
 

Varker, T., Brand, R. M., Ward, J., Terhaag, S., & Phelps, A. (2019). Efficacy of      synchronous telepsychology interventions for people with anxiety, depression,  posttraumatic stress disorder, and adjustment disorder: A rapid evidence assessment.   Psychological Services, 16(4), 621–635.
 

bottom of page